my awesome frendz

January 19, 2012

telur pindang...JOHOR beb....

assalamualaikum...
slamat malam... skang pkul 12.49am... dan aku tak tido agi...
hehehhee.. aku nak share...
pasal tekur pindang.... warisan johor...
mak aku ade amek tempahan telur pindang ney.. sebab tu aku nak pomot....

korang tawu ape telur pindang????
meh aku citer sikit...



Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Telur pidang yang merupakan masakan tradisional yang terkenal terutamaan di negeri Johor. Ia merupakan telur yang direbus dalam air herba selama beberapa hari.

Telur pidang dikatakan tahan sehingga dua minggu atau lebih. Dengan itu, ia merupakan bekalan perjalanan pedagang pada masa dahulu.

Telur pindang direbus dengan pelbagai jenis herba yang memberikan rasa dan warna yang unik. Jenis herba yang digunakan biasanya berbeza menurut pakar yang menyediakannya, bagaimanapun anyata yang digunakan adalah daun pokok Manggis, daun senduduk, daun jambu batu, halia, galanga ("galingale"), kulit kayu manis, bunga lawang, clove, "cardamom" dan serai.
Daun pokok Manggis, daun senduduk, daun jambu batu digunakan bagi memberikan warna gelap pada telur.*yang ni aku amek wiki je...hehehe

aku tolong mak aku mase buat telur ni..tak susah pun..
hehehe..cume bahan nye banyak...
bahan nye lak..rempah ratus... aku tak amek gmbr mak aku masak telur ni...
nanti aku amek...next time..
ni bahan2 nye....

Bahannya:
telur ayam
Daun senduduk,
Daun mengkudu,
daun salam
daun kunyit. 
Lengkuas-diketuk
Daun pandan
Daun lengkuas
daun serai wangi,
Kulit bawang
kicap manis
Ketumbar biji
Jintan manis
Jintan putih.
serai
1 ketul asam jawa.
Garam,
dalam periuk agi... baru nak angkat..gelap...maap

tengah nak angkat.. sedap lau makan panas2

sejuk kan and keringkan dulu.. sblum susun...

ready and prepared...
if anyone nak tempah... feel free to inbox at my fb..
my mom jual tak mahal... and boleh negotiate dengan my mom...
kebiasaan nye RM0.80 sebiji... 
area jb ye... if luar jb..kne tye mak dulu...hehehe...
sekian....

11 comments:

beLLa said...

uii. mama suke gile telor ni weh.agak2 mama nak order bule? nak dpt kt KL susa bhai

acan ketot said...

boley kowt..
if mak ak nak gerak kl...
februari ney mak ak nk grak..
if kau nak... roger awl2..

miss keila said...

macam mana rasanya ek? tak pernah makan laa

EnciK AxixOu said...

rasa die mmg xsme cm rse telor ea??

ainal malas diet said...

Mcm sedap je telor ni...rs cmna ye?

Riduan said...

suke sangat telur ni... mak pandai masak... kat kedai seng seh cina pun ada jual... tp herba cina la... rasanya sangat best... dulu orang kahwin ada bagi ni... tp oleh kerana proses nak buatnya rencam sangat, so orang bagi telur biasa jer...

thanks visit blog saya tadi...

http://riduanzakaria.blogspot.com/

acan ketot said...

to all: rse dye different from telur byase...
smpat kite masak dgn herba n msak for 3 days at least..
sedap...

Pendamba Mawar said...

macam sodap jeeeeeee

qlah said...

acan... ingatkat qlah lg tak ? heheh


wah... fav tu XD

Jihan Amalinna Bajuri said...

Nk tempah telur pindang 100biji utk majlis 31mei ni bole x?

Irhana Ibrahim said...

acan..mcm ner nk contact awak..sy tak tau fb awak..nk tempah 1000biji pada 21.3.2015 area pasir gudang
call sy 0192268606 ana

Recent Comments